På Valen gård ble mamma Liv Berit Aadna født den 28. oktober 1936. Det var en vidunderlig dag for Maggi og Mathias, en førstefødt er alltid stas. Piken var lys og fager, bestemt helt fra første stund, med årene ble håret ravnsvart siden grått, men når det gjelder bestemthet, har endringen ikke vært merkbar.
Hun fikk tidlig familiens natursyn inn under huden og ble glad i både dyr og blomster. Hun lærte seg ferdigheter som å melke kyr og binde blomster, og litt om alt mellom himmel og jord sammen med familien og de gode tantene.
Å vokse opp på gård i enkle kår, under åpen himmel, har satt spor. Da Solum historielag arrangerte tur til Valen i vår, stilte du deg foran i hagen på gården og fortalte om deilige gravenstein og gråpæretreet, om blomsterstedene, om utsikten fra toppene og om den lange skoleveien om morgenen. Mye var forandret selvsagt, men gråpæretreet stod like rank og flott det, det gjør også minnene.
Mamma, du er et naturmenneske og elsker skogen. Hver vår går turen langs stien til Rispbru på Dolva, med mer eller mindre lette tråkk over bekken, der blåveisen står og vipper i skogholtet og strekker seg mot sola. Du verner om blåklokkene som stikker opp fra grusen i gården når vi kommer kjørende. Vi må trå varsomt på stien der en og annen blomst klamrer seg til livet, og de små blå som titter opp mellom hellene i gården må få stå. Du har hjerte for den spede spira, for mållaust liv har òg ei meining.
Det heter seg at de som er født på onsdager ofte er ganske rastløse, men du har jo stort sett holdt til i vakre Solum og Melum, bortsett fra jobbturer til Leknes og Molde, samt et studium i Grimstad. Der studerte du jus og gikk rett inn i en sjefsstilling i Televerk-bygget, hvor du mange år tidligere startet din karriere som Dain på Telegrafen. Stedbunden, ja – men kanskje også litt rastløs? Du reiser og reiser, i ord og med koffert. Til Roma, Firenze, og Paris, til USA og til Kina. Med venninner, med klubber, foreninger og familie.
Være seg kunsthistorie eller fransk, arkitektur eller skyting? Alt kan prøves. Noe blir du god til, og du prøver alltid – en gang var du var for eksempel en brukbar skytter. – Man skal ikke lese for å sluke, skrev Ibsen, og du leser alt med den dypeste interesse, om det er om Botticelli eller Spinoza, eller aller helst romaner av nasjonal og internasjonal kaliber.
I dag fyller du åtti, det skal du være stolt av. Du skal vite at ditt liv har satt spor hos oss gjennom valgene dine, din omsorg, og gjennom din nysgjerrighet på kunnskap. Du har fôret drømmene våre med framtidstro, og heiet oss fram. Når du ser i speilet i dag ser du ikke blott en kvinne på åtti, du ser et privilegert menneske. Når jeg ser deg, ser jeg en omsorgsfull mor. Vi to på rusletur gjennom skogen, eller på en benk i Jardin des Plantes, mens vi inntar en piknik med et lite glass vin eller to, Jøss, så mange fine minner du har gitt oss. Kanskje tenker du: – Åtti år? Men jeg husker jo det hele som det var i går? Det var i går. Men i dag har du bursdag: Gratulerer!