Marché Maubert, Maubertmarkedet

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Markedet på Place Maubert, ble grunnlagt så tidlig som i 1547 og er å regne som det eldste i Paris. Det ligger bare en liten, hyggelig rusletur fra Saint Michelfontenen (rett over broen for Notre-Dame), og kan nås med metro Maubert Mutalité, Saint Michel (også RER, som er en større banering for lengre distanser. Samme stasjon, men andre stopp, feks går RER B fra Charles de Gaulle flyplass direkte til byen).

Markedet ligger i et historisk sentrum av Paris, i begynnelsen av Latinerkvarteret. Også de store filosofer som var tilknyttet Sorbonne og siden Collège de France måtte ha mat, vet du, og her kunne de kjøpe fisk og kjøtt og alle de grønnsakene de måtte ha lyst på. Lenge før 1547 ble det solgt mat her samtidig som en og annen stakkar ble brent mistenkt for blasfemi eller kvakksalveri. Alt dette mens prestene messet fra krakker i gatene og truet med både det ene og det andre.

Alt kan kjøpes på markedet: Provencalske duker/matvarer, et utvalg av honning (så deilig på chèvre), ferdiglagede supper på flaske eller til take away, oster og mange, mange klær og sko. Franskmenn handler ofte på markedet, både smykker, klær og den maten de trenger til uka og triller handelen hjem i sin trillekurv eller bastkurv, men Gud forby: Aldri med ryggsekk!

På markedet finnes de beste råvarer, og du bestemmer selv modenhetsgrad på det du kjøper. Bestiller du avokado feks. vil de alltid spørre deg om den skal spises i dag eller i morgen, og slik bestemmer de hvilke som er de aller beste for deg.

Kjøp sesongens frukt/grønt. Melon (vår honningmelon) kjøper du fra juli like før de rådgode, grønne mirabelle-plommene kommer og høsten er på plass. Fisk kan du kjøpe alt av, men man spiser ikke skalldyr i måneder med R! (Altså er juli ikke franskmennenes blåskjell måned). Våren byr på asparges, har du leid leilighet med kokemuligheter MÅ du prøve både hvit og lilla asparges, og ellers er det bare å ta for seg av det du har lyst på.

Det er selvsagt stimete på Maubert i og med at den ligger ved den ene viktigste hovedferdsåren på venstre elvebredd, Boulevard Saint-Germain, men bor du i området, er det likevel fint å få med seg dette markedet. Det er langt billigere på vanlige råvarer enn f.eks. Mouffetard, og her finner du lokalbefolkningen. Deretter kan du enten krysse gaten etterpå og begi deg inn i det kommersielle området rundt Saint Michel og rue de la Huchette for en hveteøl à la Leffe, eller et glass vin, eller begi deg oppover mot det virkelige Latinerkvarteret og ta et glass på vei oppover mot Sorbonne i rue des Écoles. En får skjerpet apetitten av markeder, kjøp deg en sandwich og sett deg på parken utenfor Clunymuseet f.eks.? Eller nede ved Seinen. Sandwich er bare så deilig!Kategorier:Paris 5, Reiselitteratur, Skriverier

Stikkord:, , , ,

1 svar

  1. Kjære Nina!
    VI har datakurs på Lycee, og nå skal jeg endelig få ti å følge bloggen din jevnlig;) gjennom google reader – trur eg…
    See you Bell

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: